Sunday, February 5, 2017

aktivi kami time cuti CNY & last weekend

Hi...
Kali aku nak citer pasal cuti cny & last weekend...cuti cny start dr jumaat - rabu...kt tempat aku keja klu public holiday sabtu automatically jumaat cuti...selasa pulak dapat replacement leave sebab keja weekend sebab nak kejar closing...actually kitaorg x g mana2 pun...nak balik kg parents g kelantan...mula2 berlagak takkan ikut & last minit rasa nak ikut but apa kan daya bus penuh...so melangok lah kat umah...papa plak selasa dah start keja...bermula lah aktiviti bergaduh dgn anak dara aku si princess...but tulah yg best...cian princess bila aku & papa keja princess duduk umah babysitter dr kul 7 lebih sampai kul 6ptg...disebabkan cost sara hidup yg kian meningkat & utang yg sedia ada membuatkan aku kena terus bekerja...aku harap sgt bila princess start masuk standard 1 aku dah jadi suri umah...insyaallah...


Panjang plak aku membebel...hahaha...aktiviti kitaorg hari2 ada tgk tv...pg bangun tido princess akan cari papa so kenalah buat video call...pas2 dia akan cari atok & wai...setiap pagi macam...petang aktiviti kitaorg naik motor...samada hanya aku & princess ataupun aku, papa & princess...klu kat umah princess akan tgk you tube for kids pas2 dia nyanyi ataupun main mainan yg ada...klu sesetengah org citerkan pasal buruk nya anak2 dgn gajet but ada juga baiknya...antara dari situ anak2 akan belajar perkataan baru...baru2 ni perkataan baru dr princess is delicious...terperanjat jugak aku...apapun alhamdulillah...aku yg aku nampak princess ni cepat belajar...pas2 blh nyanyi lagu pj mask...ada perkataan yg pandai dia sebut ada yg pelik sikit...

Oklah jom layan gambar & video yg ada...sorrylah tak gambar...rasnaya kat hp papa lg byk sebab princess suka selfie...







love, 
mummy princess






Friday, February 3, 2017

Princess turn 3

Hi...
12/1/17 genap umur princess 3tahun...alhamdulillah kami amat bersyukur dengan kurniaan yg terindah ni...ini lah madu, racun, intan, permata hati kami...


Birthday princess kami sambut bertiga...insyaallah ada nanti kita sambut bersama atok & wai...hanya kfc & kek secret recipe pilihan princess...princess sekarang di pandai pilih apa baju yg dia nak pakai, makanan apa yg dia nak makan...sudah pandai sebut beberapa perkataan dgn sempurna...alhamdulillah...sikit lama2 pandai ya princess...

Apapun mummy & papa berdoa semoga princess sihat selalu, dijauhkan dr penyakit berbahaya, sentiasa di lindungi allah sepanjang mummy & papa tiada di samping princess, menjadi anak yg solehan, mendengar kata serta menyenangkan hati insan yg berada di samping princess...mummy & papa love u so much...




Love,
Mummy princess

Balik hutan melintang

Hi...
Lamanya aku & papa tak update blog di sebabkan takde masa...apapun aku akan cuba utk bercerita di sini tentang kami & apa yg berlaku di sekeliling kami...on 22/1/17 kami termasuk sister papa balik hutan melintang sebab anak buah papa kahwin...kami ikut jalan kuala selangor utk balik hutan melintang...alhamdulillah kami selamat sampai hutan melintang dalam pukul 12 tghari...walaupun tak dapat join majlis nikah, kami dapat juga join masa majlis persandingan & majlis belah lelaki...


Aku nak citer pasal anak buah papa...yong merupakan anak buah yg pertama dalam family papa...majlis perkahwinan yong berjalan dengan meriah...cuma yg sedihnya abang papa tak join sekali di sebabkan berasa di luar negara...yg penting semuanya selamat alhamdulillah...
Buat yong & husband welcome to the club...semoga hubungan yg di bina berkekalan hingga ke jannah...apapun dugaan yg datang tempuhinya secara dewasa...amin...

Apa pun jom layan gambar kami otw ke sana & sewaktu berada di sana...

Otw to hutan melintang...princess tengah tido...


Yong & husband...

Us with anak buah papa & brother in law...




Princess pakai baju biasa dulu...dalam car baru bersiap...


Love,
Mummy princess

Monday, November 30, 2015

majlis kahwin siti salwa & husband...

hi...
bila balek2 kat hp & tengok ada gambar masa majlis perkahwinan siti salwa & husband...kalau tak salah aku ni masa ni masih lagi bulan raya...so kita citer pasal ni ok...majlis ni mengingatkan aku arwah pak tih aris...aku masih ingat lagi kata2 arwah yg nampak begitu teringin nak dapat menantu siap plan nak g kelantan...apa pun telah di takdir kan yang arwah tak berkesempatan untuk melihat anak2 dia kahwin & menjadi wali untuk mereka...semoga arwah pak tih di tempatkan dikalangan orang2 yg beriman serta rohnya di cucuri rahmat, al-fatihah...majlis perkahwinan tersebut berjalan dengan lancar dengan pertolongan dari keluarga belah mak tih & arwah pak tih...
to awa & husband selamat pengantin baru...selamat kekal hingga ke jannah & berbahagia di samping keluarga tercinta...congratulation coz tak lama lagi nak jadi mak & ayah...semoga semuanya selamat...amin...







love, 
mummy princess

selamat hari raya aidilfitri maaf zahir batin

hi you all....
sorry ya coz lama tak tulis dalam blog...bukannya apa kadang2 busy keja & tak tahu nak citer...padahal banyak je yang boleh di citer kan...huhuhu...
kali ni aku nak citer pasal sambutan hari raya kami (dah nak masuk Christmas, baru nak citer)...seperti biasa kami akan sambut hari raya di melaka...plus MIL & FIL dah lama kembali kerahmatullah...rutin kami tiap kali raya sama je...pagi raya balik umah nenek gemok...pastu balik umah arwah nenek Cinderella...walaupun arwah dah tiada, anak2, cucu2 & cicit2 still lagi balik rumah arwah serta meneruskan rutin seperti biasa...lepas raya umah nenek Cinderella kitaorg g raya umah mak long norliah, mak lang kalsom...itu antara umah2 yg wajib kitaorg pergi...mereka tu family belah my dad...dah habis princess collect duit raya kitaorg balik umah lepak...tahu ni takde minta maaf kat parents just kat husband je...hehehe...anak derhaka tau...ada jugaklah family my mum yg dtg umah beraya...petang plak buat persiapan untuk makan2 malam nanti...tu adalah acara wajib bagi kami...lagipun senang buat sekali jalan, family my dad & my mum datang beraya sekali...alhamdulillah lepas isyak mereka datang & majlis malam tu berjalan dengan lancar...makan pun abis & yang mana tak abis kitaorg antar pergi umah nenek gemok...huhuhu...antara menu yg wajib adalah lauk pelanduk...tu adalah lauk yg akan diaorg cari bila sampai umah my parents...

raya ke-2 plak adalah beraya umah pak long (abg my dad), umah pak cik tajud (bff my dad) & umah mak com...ni pun rutin yg sama...bila raya umah pak cik tajud selalunya aku akan buat macam rumah sendiri...sungguh tak sangka raya tahun ni merupakan raya yg terakhir buat mak com...arwah mak com pergi tinggalkan kami disebabkan kanser payu dara...

so jom kita layan gambar raya kitaorg tahun ni...nak citer lebih2, bukannya ingat sangat coz dah lama sangat citer raya...








love, 
mummy princess

Tuesday, June 23, 2015

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL MUBARAK 2015 / 1436 H

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,

    Dah lama tak menulis dalam blog ni disebabkan tuntutan tanggungjawab hakiki.. tidak terlambat untuk mengucapkan selamat berpuasa kepada semua umat Islam di seleruh malaysia dan dunia.. semoga ramadhan ni di berkati dan dapat memperoleh sebanyak mungkin pahala... amin..

    Tahun ni merupakan tahun ke-2 menyambut ramadhan bersama si budak kecik lagi comel kalau x si hana ni.. Makin lama makin bijak dengan kerenah nakalnya, manjanya, gediknya sama mcm mummynya.. nak buat macamna dah copycat... so saba je la.. Tapi tetap bersyukur kerana Dia telah memberi satu anugerah yang tak ternilai yang mampu serikan keluarga kecil ini xkira suka duka dalam kehidupan.. Seminggu dah berpuasa dan alhamdulillah semua nya berjalan lancar. Cuma ketika mahu balik rumah terkejar-kejar masa untuk mengelakan diri dari jem dan berbuka di dalam kereta..

     Ape2 pun Selamat menyambut ramadhan dari kami sekeluarga..



Thursday, April 23, 2015

princess...

hi...
lama rasanya x menulis kat blog ni...kali ni aku nak citer yg tentang perangai princess yg merupakan satu-satunya anak aku...princess adalah lambang kasih sayang aku terhadap suami aku...bagi aku princess adalah segala-galanya...x kira betapa susahnya hidup ni keutamaan princess lebih penting dr diri sendiri...kehadiran princess dalam hidup aku memberi seribu makna...aku dapati sikit sebanyak perangai aku yg ada princess ikut...bila aku tgk, lihat aku tersenyum...sekarang princess dah pun 15bln...kejap je masa berlalu...masih terasa lg sakit nak bersalin, menangis di malam hari di awal kelahirannya...semuanya masih lg kedengaran di telinga...masih baru lahir dia tangisan sopan lg but sekarang tidak...dia punya nangis mcm kena dera...
princess aku tgk seorg yg amat manja dengan papa...seorg yg kuat cemburu...papa adalah kepunyaan dia sorg, x blh share...klu papa pegang baby lain mesti dia bising siap tarik tangan bayi x bg papa pegang...klu papa nak kuar plak dia mesti tahu...dia akan suruh kita pakai kan dia kasut...pas2 menangis klu x di layan...klu tengah tido dgr bunyi alarm keta papa mesti dia bangun nak nangis...dia ingat papa nak tinggalkan dia...bila ambik dr umah babysitter plak mesti nak dgn papa...coz dah jd rutin papa bawa dia jln2 naik motor sebelum balik umah...mlm pula klu nak tido mesti dgn papa...bila papa xde bila tejaga di tengah mlm dia akan bangun cari papa...itulah perangai princess yg aku tgk perasan setakat ni...lg satu princess ni kuat jugak drama...nak tarik perhatian dgn menangis but xde air mata...pas2 bila dpt apa yg dia nak dia gelak....bila dgn aku princess manja jugak...bila apa yg dia nak tak dpt dgn papa mesti aku yg dia cari coz dia tahu yg aku akan ikut sahaja segala kemahuaan dia...tiap kali keluar ke mana2 blh di katakan mesti ada je sesuatu utk princess...tak kira ianya murah @ mahal...bila kena marah dgn papa aku yg dia cari utk pujuk dia...itulah princess...
bab makanan pulak bila dgn aku & papa princess kurang sikit mkn nasi...dia byk minum susu, air masak, mkn jajan (sama mcm papa), burger, fun fries...but bila kat umah babysitter princess byk mkn...ker sebab aku masak x sedap???ker sebab ramai org kat umah 2???entahlah,,,apa yg penting princess membesar dgn sihat...
princess juga satu2nya cucu yg rapat dgn atok & wai...mana atok pergi mesti dia ikut...coz dia tahu atok mesti bawa dia jln2 naik motor setiap kali blk kg...pernah sekali atok nak kuar ke pekan beli brg princess ikut je...sampai atok terpaksa ikut pintu belakang...ada sekali 2 atok ikut pintu lg 1 dia ikut jugak dlm jarak yg terlalu dekat sampaikan atok x blk nak kuar...atok terpaksa lari ke pintu lg 1 supaya princess x ikut...nangis jugaklah dia bila kena tinggal...atok plak x sampai ati terus bawa princess jln sebelum kuar g pekan...pernah terjadi yg mana atok nak mandi pun susah coz princess nak ikut...dia ingat atok nak tinggalkan dia...cuma dgn atok princess x blh nak kuda kan atok...hehehehe...
dgn wai plak princess manja juga...princess juga blh kuda kan wai...hehehe...suka dia bila dpt sakat wai...wai juga selalu bg princess duit tiap kali balik kg...princess selalu kacau wai kat dapur...main perhiasan wai sampaikan wai bising...lgpun perhiasan wai kebykannya kaca...wai jugak suka sgt sakat princess...wai pulak suka sgt cium princess...wai jugak yg akan jahitkan sarung bantal & tilam princess...
apapun aku amat bersyukur coz terlalu ramai insan yg menyayangi princess...princess juga bertuah mempunyai atok & wai yg amat menyayangi lebih dr segalanya...aku berharap sgt semoga kasih & sayang ini akan berkekalan buat selama-lamanya...aku juga amat berharap yg princess akan ingat atok & wai yg merupakan insan yg selalu ada bersama princess, mummy & papa dikala susah, senang, suka & duka...semoga kasih sayang kami kekal buat selama-lamnya...insyaallah...amin...mummy love you princess....




love,
mummy princess