Sunday, November 30, 2014

Aktiviti Hana Apabila menjengah umur 10 bulan...

Hai semua..

kali ni papa hana nak citer sikit pasal aktiviti hana yg terbaru... hana suka sgt naik benda ni.. kereta bergoyang sambil bunyi lagu.. Dulu papa pun xda dpt naik benda ni... ni hana naik sampai tak nak turun2... budak zaman sekarang...

 suka nya dia....
 nak join x??
 bestnya...

Monday, November 24, 2014

Welcome To Salim Family.. Alya Batrisya

Hai Semua...

Kali ni nk kongsi pasal kelahiran anak buah yg ke 15 dalam family.. tu xtermasuk si hana.. dah boleh wat team bola dah.. tahun ni je dah ada 3 org gegurl yang sebaya dengan hana.. so hana la jd kakak sulung..
 hana dengan adik barunya...
papa dengan si isya..

semoga bertambah la besar keluarga salim nnt.. dan dimurahkan rezeki... amin... 
p/s: mummy, hana nk adik sndri nnt boleh x??? 

Friday, November 14, 2014

Hana with new car seat

Hai..
Hari tu beli lah car seat yg br setelah si hana tak lagi muat dalam baby carrier.. Plus mummy sudah tidak larat melayan kerenah si hana dalam kereta.. 
Dalam trolley pun dah duduk..

Ni bola dalam kereta plak.. Dah mcm bos..

Friday, October 31, 2014

hanna and mummy

Assalamualaikum dan salam sejahtera...


ni nk cerita sket pasal si budak comel ni.. beberapa hari lepas budak comel ni mengalami demam dan last2 terpaksa la mummy n papa nya ambil EL pada hari rabu.. ni ha muka bdk ngada2 lagi comel bila di rakam..



demam-demam masih nk main ye









2 hari pas tu demam yer....



muka seposen...


demam-demam masih boleh menari lagik...


ni hari ni punya cerita.. dah sihat la tu.. 

dulu masa bujang xpenah pun terfikir akan ada family sebegini.. tp aku tetap bersyukur walau ape pun terjadi dugaan . dia lah sumber kekuatan aku untuk terus kan perjalanan hidup.. luv both of u.

Thursday, October 30, 2014

bayi, budak kena dera...

hi...
lately ni byk sgt org upload video bayi kena dera...bayi dipaksa mkn ubat & ditekup muka, budak kena ikat kaki tangan dll...aku tak faham takkan lah diaorg takde perasaan langsung???sebab takde anak so takde perasaan???takde maknanya...kita manusia ni dia anugerahkan sifat kasih & sayang...mcm aku anak demam pun aku dah nangis ni...bagi aku klu rasa tugas jaga bayi @ kanak2 menyusahkan jgn jd babysitter, jgn keje kat taska...cari je keje lain...jgn gunakan alasan bayi @ kanak2 tu degil, nakal, taknak mkn ubat dll...mcm princess mmg susah sgt mkn ubat...even letak dlm susu pun dia blh tahu...so aku guna mcm yg babysitter aku ajar...jgn isi ubat depan dia...buat2 nak bagi susu & bila dia bukak mulut je terus bg ubat...alhamdulillah berjaya, amin...ada jugak komen yg aku baca ckp jaga anak sendiri jgn sibuk nak cari duit, tak payah keje...hello dgn keadaan ekonomi sekarang yg makin meningkat ingat dgn gaji seorg je yg bekerja cukup ker???lain klu laki kau gaji tinggi, so blhlah ddk umah jaga anak je...nak ker nnt duit mkn, susu, pampers, brg2 dapur, baju utk anak, diri sendiri, suami termasuk pakaian dlm tak bertukar, blh terima???tu belum lg sewa rumah bg yg masih menyewa @ lona rumah, duit kete, minyak kete @ motor, bil api, air, astro, internet dll...pastu pinjam sana sini termasuk org tua sendiri...bila dah berhutang nak ganti blk & still tak ckup...nak ker jd mcm 2???so fikir2kan lah sebelum bercakap...so klu blh buat semua babysitter x kira keja sendiri, taksa tolonglah jaga anak2 yg di amanah dgn sebaik mungkin...ingat tanpa ibu bapa yg bagi anda gaji @ bayaran mcmana korang nak ada duit sendiri, nak bantu family, suami???so klu nak duit yg berkat bekerja lah dgn ikhlas...peringatan utk diri sendiri juga...apapun i love princess so much...so my babysitter thank u coz jaga princess dgn baik...

love, 
mummy princess 

Wednesday, October 15, 2014

Kesabaran mengatasi segalanya..

Hurm... Dah lama papa si hana xtulis dlm entri.. Bkn ape just bz ngan tgjwb hakiki.. Nway ape yg nk tulis kali ni pasal kesabaran.. Dlm 2-3 bulan kblakangan ni terlalu bnyk dugaan.. Hingga smpai rasa putus asa pun ada.. Hanya Tuhan sja yg taw ape perasaan aku.. Ape yg aku rasa.. Rasa sdih sgt xdpt bg keperluan yg seckupnya pada mummy dan hana.. Walaupun si mummy xpenah complain, tp aku taw ape isi hatinya.. Hanya hana yg aku fokuskan dl.. Biar dia ckup sgalanya wlaupun xseberapa.. Dialah sumber kekuatan utk aku hadapi sgalanya.. Setiap org pasti diduga berlainan caranya.. Tp percayalah anda pasti dpt mnghadapinya.. Yg pting berbalik kpd Yg maha Esa.. Dia yg tentukan segalanya.. Terima kasih diucapkan kepada mummy yg bnyk bantu aku meniti hari2.. Dan insyaallah smpai masa kelak pasti ini akan berakhir... Luv both of u so much..

Thursday, October 9, 2014

mentality rakyat malaysia...

hi...
salam jumaat semua...arini kecoh pasal rakyat malaysia tak prihatin dgn keadaan ibu mengandung, org2 tua, kanak2, oku...tak kira apa pun bangsa...klu nak tahu detail sila click link ni tiada siapa peduli
aku pernah alami kejadian ni masa naik lrt...selalunya star lrt...aku naik dr masjid jamek ke sg besi @ bandar tasik selatan (sri petaling)...masa 2 aku pregnant 7bln...dgn perut besar, sakit kaki lg, diaorg ni blh buat2 x tahu...ada yg tido @ buat2 tido, pandang gelak2, pas2 baca novel 2...selalunya bangsa kita sendiri MELAYU & ISLAM yg buat tak tahu...bangsa lain CINA, INDIA SGT2 PRIHATIN...aku bkn saja2 buat citer...klu x caya blh tgk gambar org2 yg bg aku ddk & yg buat bodoh...aku akan update kat fb...aku juga ada saksi yg selalu blk dgn aku iaitu kak sarina & ida...bila kita perli diaorg buat x tahu je...mmg sengal...ni antar gambar2 yg aku upload kat fb...yg lain aku dah delete plak...xdenya aku nak blur gambar diaorg...lantaklah...




2 gambar kat atas ni berlaku pd 15/11/13...waktu ni aku naik star lrt ke bandar tasik selatan...aku berdiri terlalu dekat dgn perempuan melayu tersebut...dia pandang aku pas2 buat bodoh je...sibuk dgn hp..yg nurse india yg baik hati ini & duduk jauh dr tempat aku berdiri offer aku duduk... 

10/10/13 - kejadian masa aku naik star lrt (sri petaling) nak ke bandar tasik selatan...aku masuk2 je x sampai 1 minit amoi ni bg aku ddk...terbaiklah...

8/10/14 - star lrt (sentul timur) nak ke masjid jamek...uncle ni siap say sorry coz x perasan...terharu sgt2...

8/10/14 - star lrt (sri petaling) nak ke bandar tasik selatan...3 org perempuan yg SIHAT TUBUH BADAN blh buat x tahu je...pandang2, gelak2 pas2 buat bodoh...perli pun buat xtahu je...mmg sengal...

apapun aku amat harap sgt2 yg rakyat malaysia ni x kira apa pun bangsa, agama tlglah prihatin dgn ibu2 mengandung, ibu @ bapa yg dukung anak kecil, OKU, org2 tua yg amat memerlukan tmpt duduk bg pengankutan awam...jgn buat bodoh je...cuba bayangkan klu kena kat family korang, apa perasaan korang???

love, 
mummy princess...

Wednesday, October 8, 2014

selamat hari raya aidiladha

hi...
rasanya tak terlambat nak ucapkan selamat hari raya aidiladha & maaf zahir batin kepada semua...beberapa hari sebelum hari raya aidiladha kami di uji...yg mana belt luar kete putus & bila dah ganti still berbau hangit...setelah di check rupanya tensener...aku pun x tahu apa...melayan duit yg dah plan nak blk raya...nampaknya terpaksalah kitaorg raya kat kl...bila adik aku dpt tahu dia willing nak ambik kitaorg kat kl otw dr terengganu...but aku x nak susahkan dia...my lovely husband a.k.a papa plak suruh aku & princess blk dulu dgn adik but xnak lah...bg aku klu nak blk sama2 xdenya nak asing2...mlm 2 aku dpt call dr my dad suruh blk kg jugak coz adik bising suruh blk...so kitaorg decide blk kl sabtu pg...alhamdulillah perjlnan kami sgt2 ok coz kitaorg ikut lekas...bila kuar je toll lekas jem so kitaorg ikut jln dlm utk elak jem & masuk semula ke toll plus...alhamdulillah setelah 2 jam perjlnan kitaorg selamat sampai kg...bila sampai kg xde org plak nasib baik kitaorg mmg ada kunci umah kg...my dad kat umah arwah parents dia...manakala my mum plak ikut adik g bandar melaka...princess plak mcm biasa mana nak kat atok & wai...dr jauh je blh gelak2 bila atok & wai nak ambik nangis...princess princess...dgn acu, mak cu & kak pun sama...
biasanya kitaorg tak masak sgt raya aidiladha...pas blk umah nenek kedai kitaorg blk umah sambung tido...hahahaha...but thn ni kitaorg kena blk umah nenek lg satu...aku, adik selalu mengelat nak blk umah nenek tu...nak tak nak kena gak blk coz diaorg ada buat korban...aku, my husband, my SIL, princess & nurul blk sana kejap je...sejak ada anak ni kitaorg guna reason anak...hahahaha...adik plak awal2 dah cabut blk umah...guna reason nak tukar baju...apa da...ohya baju raya kitaorg guna baju raya aidilfitri coz baju raya princess yg sama dgn aku 1 je siap...gambar family pun x sempat ambik...apapun gambar aku & princess je yg ada...2 pun ambik guna hp...
ari ahad plak my parents nak g sban umah mak cik coz raya aidilfitri ari2 x g raya pun...perjlnan yg sepatutnya ambik masa 1jam menjadi 2 1/2 jam...letih ooo...apa pun kitaorg enjoy...jom layan gambar raya aku & princess yg x seberapa...sorrylah ya gambar x cantik sgt...








love, 
mummy princess

Sunday, September 28, 2014

motor kawasaki z800 untuk di jual...

hi...
good morning...
arini sy nak update pasal motor z800 untuk dijual...
actually ni motor adik saya...
dia beli coz untuk memudahkan dia untuk g class di kuantan...
adik sy buat part time study kat utm...
memandang kan ada few fren dia yg buat part time study jugak, so diaorg decide nak car pool je...
motor pun x guna sangat...
millage baru 4k...
nak jual dgn harga rm45k termasuk accessories...
accessories dia wind screen, side miror, fork slider, frame slider, radiator cover, bobbin, exhaust M4, paddock, helmet (L) & jacket...
so klu ada sesiapa yg berminat bgtahu sy...
ohya klu ada sesiapa yg tertanya2 nape ada tulisan mudah.my, it coz my brother dah iklan kat mudah...
so sy copy je dr mudah...
sy x tipu...
ini betul punya...




love, 
mummy princess...

Wednesday, September 17, 2014

our weekend...

hi...
kali ni aku nak citer pasal weekend kitaorg...walaupun aku & papa ambik cuti on monday but kitaorg still kat kl...plan asal nak blk kg but x jd...apa pun kitaorg spend time dgn princess kat taman near our house...on monday plak aku dating ber2 dgn princess kat klcc..aku bawa princess jumpa mummy sarina & mummy nurul...lgpun dah lama diaorg x jumpa princess...last jumpa rasanya masa aku dlm pantang @ baru beberapa hari abis pantang...diaorg happy jumpa princess cuma princess je x nak sgt dgn diaorg coz dah lama x jumpa...pasni insyaallah bila ada kelapangan aku akan bawa princess jumpa diaorg...diaorglah yg ada dgn aku waktu aku susah, senang...tq nurul & kak sarina...love u so much...keep in touch...so jom kita layan photo aktiviti kitaorg last weekend...


bdk anja nak pok pok kat peha papa...










princess with papa at playground...



princess with mummy sarina...


princess with mummy nurul...





princess with mummy...

love, 
mummy princess

Tuesday, September 16, 2014

liebster award part 3...

hi...
kali ni aku dpt dr rrsya eyrdina... 

soalan seperti berikut...

1- Siapa Nama EX BF/GF Yang Pertama ??
x ingatlah...

2- Dimanakah Tempat Yang Anda Nak Pergi ??
disneyland hong kong

3- Selebriti Yang Diminati ??
p. ramlee

4- Cikgu Yang Paling Cantik/Handsome Di Sekolah Anda Dulu/Sekarang ??
pd pandangan mata xde kot...huhuhuhu...

5- Benda Yang Anda Nak Sangat Tapi Masih Tidak Dapat ??
snorkeling
6- Antara Kawan Dan BF/GF Mana Yang Korang Pilih Dan Sebab ??
first sekali tentulah husband tersayang...pas2 nurul & kak sarina coz diaorg selalu ada time susah senang...

7 - Makanan Paling Anda Tak Suka ??
yg berasaskan itik...

8- Orang Yang Paling Anda Sayangi ??
family (apak, mak, suami, anak, adik, SIL, anak buat, & cousin)...

9- Binatang Paling Anda Minati ??
arnab but takut nak pegang...blh jugak kan...

10- Lagu Yang Anda Rasa Annoying ??
xde rasanya...

11- Kata-Kata Perangsang/Semangat Untuk Saya Tentang Blog Ini ??
semoga terus berjaya memenuhi apa yg di impikan & rajin update blog...

sekian...

love, 
mummy princess...

liebster award part 2...

hi....
kali ni aku dpt dr norasyimah saifullah...



soalannya adalah seperti berikut...


1 Siapa nama Ibu Nabi Muhammad?
aminah binti wahab bin abdul manaf

2  Siapa nama Ayah Nabi Yusuf ?
nabi ya'akub a.s

3 Nabi Isa akan diturunkan di mana dan Baginda membunuh siapa?
nabi isa akan diturunkan di bumi & membunuh dajjal...


4  Nama dan sifat sifat Iman Mahdi beri dua sifatnya?
iman mahadi sebenarnya adalah sebuah "nama gelaran" sebagaimana halnya dengan gelaran khalifah, amirul mukminin dan sebagainya. Imam Mahdi dapat diertikan secara bebas bermakna "pemimpin yang telah diberi petunjuk" Dalam bahasa Arab kata Imam pemimpin, ataupun Mahdi orang yang mendapat petunjuk Nama Imam Mahdi sebenarnya seperti yang disebutkan dalam hadis di atas, ia bernama Muhammad (seperti nama Nabi Muhammad S.A.W, nama bapanya pun sama seperti nama bapa Rasullullah S.A.W, iaitu Abdullah. Nama Imam Mahdi sama dengan Rasulullah S.A.W. iaitu Muhammad bin Abdullah.
sifat imam mahadi berhidung mancung, ujung hidungnya tipis, bahagian tengahnya menonjol...




5  Bagi tempat keluarnya Iman Mahdi?
ibnu katsir rahimahullahu mengatakan; 'munculnya nnt di akhir zaman...dan saya kira keluarnya adalah sebelum turunnya isa bin maryam sebagaimana ditunjukkan oleh hadits2...

6  Berikan 25 Nama Nabi?
adam, idris, nuh, hud, salih, ibrahim, luth, ismail, ishaq, ya'akub, yusuf, ayub, syuib, musa, harun, zulkifli, daud, sulaiman, ilyas, ilyasa yunus, zakaria, yahya, isa & nabi muhammad saw...


7. Berikan 2 sifat sifat Ya'juj Dan Ma'juj?
Ciri utama mereka adalah perosak dan jumlah mereka yang sangat besar sehingga ketika mereka turun dari gunung seakan-akan air bah yang mengalir, tidak pandai berbicara dan tidak fasih, bermata kecil , berhidung kecil, lebar mukanya, merah warna kulitnya seakan-akan wajahnya seperti perisai dan sifat-sifat lain.


8  Berikan 2 sifat sifat Dajjal?
dia akan fizikalnya berbentuk cacat, & akan buta pada mata kirinya...mata kanannya akan berkini tetapi ia akan jadi gelap (hitam)... dlm sebilangan hadis dia dirujuk sebagai makhluk satu mata...dia akan menunggang keldai putih dimana setiap langkah akan dibentang sebatu, akan makan api & menghembus asap, terbang atas tanah & menyeberang laut.ia akan menipu para imam, mengajar mereka bahawa syurga ialah neraka & sebaliknya...

9  Berikan 12 tanda tanda kecil kiamat?
penaklukan Baitulmuqaddis, zina bermaharajalela, bermaharajalela alat muzik, menghias masjid & membanggakannya, munculnya kekejian, memutuskan kerabat & hubungan dengan tetangga tidak baik, ramai orang soleh meninggal dunia, orang yang hina mendapat kedudukan terhormat, mengucapkan salam kepada orang yang dikenalnya sahaja, banyak wanita yang berpakaian tetapi hakikatnya telanjang, bulan sabit kelihatan besar, banyak dusta dan tidak tepat dalam menyampaikan berita, manusia mewarnai rambut di kepalanya dengan warna hitam supaya kelihatan muda...

10 Berikan 5 tanda tanda besar kiamat?
gempa bumi di Timur, gempa bumi di Barat, gempa bumi di Semenanjung Arab, dukhan (asap) yang akan keluar dan mengakibatkan penyakit yang seperti selsema di kalangan orang-orang yang beriman dan akan mematikan semua orang kafir, binatang besar yang keluar berhampiran Bukit Shafa di Mekah yang akan bercakap bahawa manusia tidak beriman lagi kepada Allah swt...

11 Berikan 5 tanda tanda terakhir hari kiamat?
3 kali tiupan sangkakala, terbelahnya bukit bukau, matahari terbit sebelah barat saat itu taubat manusia tidak diterima lagi..

sekian...



love, 
mummy princess

Thursday, September 11, 2014

liebster award

hi...
buat pertama kali nya aku masuk Liebster Award...thank you to lissadblog ...


Peraturan Liebster Award...

● mention blogger yang calonkan anda dan letakkan link blog beliau ke dalam post anda.
● jawab 11 soalan yang ditanya oleh beliau
● calonkan 11 blogger lain yang anda tengok followers kurang daripada 1000
● buat 11 soalan untuk ditanya kepada 11 bloggers tersebut
● maklumkan kepada those bloggers

soalan yg di tujukkan kepada saya...
1. Bulan kelahiran anda?
december
2. Binatang yang anda takuti?
kucing
3. Lagu jiwang yang anda suka?
realiti & fanatasi 
4. Sekolah menengah terakhir anda?
sekolah ghafar baba, melaka
5. Warna kegemaran anda?
biru
6. Sifat peribadi anda?
manja, penyayang, sensitif, caring, setia
7. Nama manja?  
zai
8. Pelakon pujaan?
p ramlee
9. Cerita Bollywood yang anda suka?
kuch kuch hota hai
10. Jika diberikan peluang untuk menyertai 1 program realiti, anda akan
 menyertai program mana?  
rasanya tak kot coz pemalu...but maybe lakonan
11. Bila kali terakhir anda menangis?
raya aidilfitri 2014

finish...



sahabat blogger yg bertuah...
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'

1. http://mommylina.blogspot.com
2. http://misziqsite.blogspot.com
3. http://mama3farhanah.blogspot.com
4. www.kasuttakbertali.blogspot.com
5. http://aniesaahmad.blogspot.com
6. http://life-of-pearl.blogspot.com
7. http://lillisuhaili.blogspot.com
8. http://nuruladawiya.blogspot.com
9. http://chien-puterirahsia.blogspot.com
10. www.darijejaritembamku.blogspot.com
11. http://hanamarsom.blogspot.com
soalan yg korang kena jawab:

'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
1. apakah kenderaan pertama anda?
2. siapa sahabat sejati anda?
3. apakah novel yg pertama anda beli?
4. siapakah cikgu yg paling korang sayang masa sekolah menengah?
5. adakah anda menangis ketika di alam persekolah (tadika)?
6. apakah pekerjaan yg anda idam?
7. siapa diantara perdana menteri kat malaysia yg boleh korang jadikan idola?
8. siapakah pemain bola sepak yg anda minat?
9. siapakah pencipta bendera malaysia?
10. siapakah boyfriend / girlfriend  pertama anda?
11. siapakah insan yg paling anda sayang?

senang je kan??? so selamat menjawab soalan ya...
have fun... 


love, 
mummy princess...

subway free 150914...

hi...
salam jumaat semua...
pg td masa on the way g ofis, aku dgr kat radio hot fm yg subway akan buat promosi buy 1 free 1...maksudnya korang kena beli subway sekali dgn air...saiz subway yg 6" tau...pas2 dptlah free lg 6"...confirm kenyang sampai mlm...huhuhu...korang blh tak kat website http://subway.com.my/layouts/index.html @ kat fb subwayhttp://on.fb.me/1xHauaW  for details...


so jgn lepaskan peluang ni ya...

love, 
mummy princess...

Segmen Ben Ashaari: Impian ku seorang blogger

hi...
http://www.benashaari.com/2014/09/segmen-ben-ashaari-impian-ku-seorang.html

BEN ASHAARI

latar belakang...
nama aku zaimah...aku dibesarkan oleh keluarga angkat...walaupun diaorg bkn parents kandung aku teramat sayangkan mereka...dunia aku gelap tanpa mereka...my dad md adam & my mum jamilah...meraka lah segalanya bg aku selain suami aku mohd firdhaus & anak dara kesayangan ku farhana zafirah...aku juga mempunyai seorg adik angkat yg sama2 membesarkan dgn aku...dialah kawan bergaduh aku & the only brothers yg aku ada...nama dia shafeq...adik aku dah kahwin & ada seorg anak perempuan nurul syairah...x lama lg nurul ada dpt adik...adik ipar aku nurul fariha...aku 

kelebihan blog...
actually blog ni husband aku yg buat...blog ni ditujukan khas utk anak dara kesayangan kami FARHANA ZAFIRAH. dalam masa yg sama blog ni menceritakan tentang kami bertiga...dalam masa yg sama aku akan cerita tentang semua (fren, family yg lain, travel etc)...nnt bila anak dara kami dah besar dia akan baca & tahu apa cerita ttg dirinya dr lahir sampai besar, insyaallah...

impian bila jd blogger...
aku nak jd mcm blogger kesayangan aku kak filla (the kasihs), kak eley (ellyinwonderland) & kak moon (moonpunyablog)...bila baca blog diaorg aku jd bersemangat nak berblog, berjaya memenuhi kehendak insan2 tersayang & rajin nak masak etc mcm mereka......bkn itu aje blh juga dpt kenalan...dalam masa yg sama blh join macam-macam event...at the sametime blh tambah income aku...huhuhu

sekian...

love, 
mummy princess