Monday, November 30, 2015

majlis kahwin siti salwa & husband...

hi...
bila balek2 kat hp & tengok ada gambar masa majlis perkahwinan siti salwa & husband...kalau tak salah aku ni masa ni masih lagi bulan raya...so kita citer pasal ni ok...majlis ni mengingatkan aku arwah pak tih aris...aku masih ingat lagi kata2 arwah yg nampak begitu teringin nak dapat menantu siap plan nak g kelantan...apa pun telah di takdir kan yang arwah tak berkesempatan untuk melihat anak2 dia kahwin & menjadi wali untuk mereka...semoga arwah pak tih di tempatkan dikalangan orang2 yg beriman serta rohnya di cucuri rahmat, al-fatihah...majlis perkahwinan tersebut berjalan dengan lancar dengan pertolongan dari keluarga belah mak tih & arwah pak tih...
to awa & husband selamat pengantin baru...selamat kekal hingga ke jannah & berbahagia di samping keluarga tercinta...congratulation coz tak lama lagi nak jadi mak & ayah...semoga semuanya selamat...amin...







love, 
mummy princess

selamat hari raya aidilfitri maaf zahir batin

hi you all....
sorry ya coz lama tak tulis dalam blog...bukannya apa kadang2 busy keja & tak tahu nak citer...padahal banyak je yang boleh di citer kan...huhuhu...
kali ni aku nak citer pasal sambutan hari raya kami (dah nak masuk Christmas, baru nak citer)...seperti biasa kami akan sambut hari raya di melaka...plus MIL & FIL dah lama kembali kerahmatullah...rutin kami tiap kali raya sama je...pagi raya balik umah nenek gemok...pastu balik umah arwah nenek Cinderella...walaupun arwah dah tiada, anak2, cucu2 & cicit2 still lagi balik rumah arwah serta meneruskan rutin seperti biasa...lepas raya umah nenek Cinderella kitaorg g raya umah mak long norliah, mak lang kalsom...itu antara umah2 yg wajib kitaorg pergi...mereka tu family belah my dad...dah habis princess collect duit raya kitaorg balik umah lepak...tahu ni takde minta maaf kat parents just kat husband je...hehehe...anak derhaka tau...ada jugaklah family my mum yg dtg umah beraya...petang plak buat persiapan untuk makan2 malam nanti...tu adalah acara wajib bagi kami...lagipun senang buat sekali jalan, family my dad & my mum datang beraya sekali...alhamdulillah lepas isyak mereka datang & majlis malam tu berjalan dengan lancar...makan pun abis & yang mana tak abis kitaorg antar pergi umah nenek gemok...huhuhu...antara menu yg wajib adalah lauk pelanduk...tu adalah lauk yg akan diaorg cari bila sampai umah my parents...

raya ke-2 plak adalah beraya umah pak long (abg my dad), umah pak cik tajud (bff my dad) & umah mak com...ni pun rutin yg sama...bila raya umah pak cik tajud selalunya aku akan buat macam rumah sendiri...sungguh tak sangka raya tahun ni merupakan raya yg terakhir buat mak com...arwah mak com pergi tinggalkan kami disebabkan kanser payu dara...

so jom kita layan gambar raya kitaorg tahun ni...nak citer lebih2, bukannya ingat sangat coz dah lama sangat citer raya...








love, 
mummy princess

Tuesday, June 23, 2015

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL MUBARAK 2015 / 1436 H

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,

    Dah lama tak menulis dalam blog ni disebabkan tuntutan tanggungjawab hakiki.. tidak terlambat untuk mengucapkan selamat berpuasa kepada semua umat Islam di seleruh malaysia dan dunia.. semoga ramadhan ni di berkati dan dapat memperoleh sebanyak mungkin pahala... amin..

    Tahun ni merupakan tahun ke-2 menyambut ramadhan bersama si budak kecik lagi comel kalau x si hana ni.. Makin lama makin bijak dengan kerenah nakalnya, manjanya, gediknya sama mcm mummynya.. nak buat macamna dah copycat... so saba je la.. Tapi tetap bersyukur kerana Dia telah memberi satu anugerah yang tak ternilai yang mampu serikan keluarga kecil ini xkira suka duka dalam kehidupan.. Seminggu dah berpuasa dan alhamdulillah semua nya berjalan lancar. Cuma ketika mahu balik rumah terkejar-kejar masa untuk mengelakan diri dari jem dan berbuka di dalam kereta..

     Ape2 pun Selamat menyambut ramadhan dari kami sekeluarga..



Thursday, April 23, 2015

princess...

hi...
lama rasanya x menulis kat blog ni...kali ni aku nak citer yg tentang perangai princess yg merupakan satu-satunya anak aku...princess adalah lambang kasih sayang aku terhadap suami aku...bagi aku princess adalah segala-galanya...x kira betapa susahnya hidup ni keutamaan princess lebih penting dr diri sendiri...kehadiran princess dalam hidup aku memberi seribu makna...aku dapati sikit sebanyak perangai aku yg ada princess ikut...bila aku tgk, lihat aku tersenyum...sekarang princess dah pun 15bln...kejap je masa berlalu...masih terasa lg sakit nak bersalin, menangis di malam hari di awal kelahirannya...semuanya masih lg kedengaran di telinga...masih baru lahir dia tangisan sopan lg but sekarang tidak...dia punya nangis mcm kena dera...
princess aku tgk seorg yg amat manja dengan papa...seorg yg kuat cemburu...papa adalah kepunyaan dia sorg, x blh share...klu papa pegang baby lain mesti dia bising siap tarik tangan bayi x bg papa pegang...klu papa nak kuar plak dia mesti tahu...dia akan suruh kita pakai kan dia kasut...pas2 menangis klu x di layan...klu tengah tido dgr bunyi alarm keta papa mesti dia bangun nak nangis...dia ingat papa nak tinggalkan dia...bila ambik dr umah babysitter plak mesti nak dgn papa...coz dah jd rutin papa bawa dia jln2 naik motor sebelum balik umah...mlm pula klu nak tido mesti dgn papa...bila papa xde bila tejaga di tengah mlm dia akan bangun cari papa...itulah perangai princess yg aku tgk perasan setakat ni...lg satu princess ni kuat jugak drama...nak tarik perhatian dgn menangis but xde air mata...pas2 bila dpt apa yg dia nak dia gelak....bila dgn aku princess manja jugak...bila apa yg dia nak tak dpt dgn papa mesti aku yg dia cari coz dia tahu yg aku akan ikut sahaja segala kemahuaan dia...tiap kali keluar ke mana2 blh di katakan mesti ada je sesuatu utk princess...tak kira ianya murah @ mahal...bila kena marah dgn papa aku yg dia cari utk pujuk dia...itulah princess...
bab makanan pulak bila dgn aku & papa princess kurang sikit mkn nasi...dia byk minum susu, air masak, mkn jajan (sama mcm papa), burger, fun fries...but bila kat umah babysitter princess byk mkn...ker sebab aku masak x sedap???ker sebab ramai org kat umah 2???entahlah,,,apa yg penting princess membesar dgn sihat...
princess juga satu2nya cucu yg rapat dgn atok & wai...mana atok pergi mesti dia ikut...coz dia tahu atok mesti bawa dia jln2 naik motor setiap kali blk kg...pernah sekali atok nak kuar ke pekan beli brg princess ikut je...sampai atok terpaksa ikut pintu belakang...ada sekali 2 atok ikut pintu lg 1 dia ikut jugak dlm jarak yg terlalu dekat sampaikan atok x blk nak kuar...atok terpaksa lari ke pintu lg 1 supaya princess x ikut...nangis jugaklah dia bila kena tinggal...atok plak x sampai ati terus bawa princess jln sebelum kuar g pekan...pernah terjadi yg mana atok nak mandi pun susah coz princess nak ikut...dia ingat atok nak tinggalkan dia...cuma dgn atok princess x blh nak kuda kan atok...hehehehe...
dgn wai plak princess manja juga...princess juga blh kuda kan wai...hehehe...suka dia bila dpt sakat wai...wai juga selalu bg princess duit tiap kali balik kg...princess selalu kacau wai kat dapur...main perhiasan wai sampaikan wai bising...lgpun perhiasan wai kebykannya kaca...wai jugak suka sgt sakat princess...wai pulak suka sgt cium princess...wai jugak yg akan jahitkan sarung bantal & tilam princess...
apapun aku amat bersyukur coz terlalu ramai insan yg menyayangi princess...princess juga bertuah mempunyai atok & wai yg amat menyayangi lebih dr segalanya...aku berharap sgt semoga kasih & sayang ini akan berkekalan buat selama-lamanya...aku juga amat berharap yg princess akan ingat atok & wai yg merupakan insan yg selalu ada bersama princess, mummy & papa dikala susah, senang, suka & duka...semoga kasih sayang kami kekal buat selama-lamnya...insyaallah...amin...mummy love you princess....




love,
mummy princess

Tuesday, April 7, 2015

gelagat princess kat umah mama aka babysitter

hi...
dah lama rasanya aku x upadate kat blog ni...kali ni aku just tepekkan gambar hana sepanjang kat umah mama...aku perhatikan yg hana ni suka selfie...yg terbaru hana suka sgt jelir lidah...ni sebab pengaruh papa...pastu bila ambil gambar suka sgt kecikkan mata...setiap kali mama aka babysitter antar gambar aku akan forward kat papa & wai hana...wai plak tiap kali dpt gambar hana mesti tunjuk kat atok...ni je cara utk atok & wai utk lepaskan rindu kat cucu yg rapat dgn diaorg...













love,
mummy princess

Monday, March 16, 2015

Hepi besday papa


Salam n hi to u alls

Tanggal 10 mac aritu genap le umur papa hana 33 thn.. Udah tua.. So ktorg kuar celebrate dekat tony roma's cinelessure damansara... 





Pas tu ktorang jalan2 di ioi city mall pada hjg minggu sambil2 beli brgan dapur dan cuci2 mata... 






Wednesday, March 4, 2015

cuti CNY

hi...
tahun ni cuti CNY jatuh ari khamis & jumaat...so kitaorg mmg dah plan x blk kg coz dah blk kg awal bulan plus next week nak g johor coz zairi kahwin...so ari khamis & jumaat kitaorg ddk umah je coz papa demam...ptg plak aku bawa princess jln2 kat playground...so xdelah dia bosan sgt...suka dia bila tgk org main bola...nak main gelongsor x blh coz kotor & ada yg pecah...
ari sabtu baru kitaorg kuar g the curve...just jln2 sambil bawa princess main kat kidz art n fun zone je...nak beli toys kat toy r us plak xde yg menarik...princess ni aku perasan dia suka dgn mainan yg ada music...kat umah ada penguin, talking tom, cow & duck...yg dia paling suka main penguin cow & duck...talking tom x sgt...ohya berbalik pada citer td...princess happy sgt masa main kat situ...sejak dpt kaki ni lagilah...kitaorg x lama sgt kat sana, just 2.5hrs je...pas2 kitaorg kat dataran putrajaya bawa princess main motor dia & main bubble balloon...ya allah punyalah ramai org...nak cari parking pun susah...naik baik papa tahu jln kat putrajaya so senanglah sikit...princess bkn aje naik motor, aku sewakan sekali basikal electric yg ada tempat duduk utk baby utk princess & papa...seronok sgt tgk diaorg happy...princess plak papa ckp suka bila papa bawa laju...kitaorg sewa basikal electric 25minit RM20...ohya ari sabtu 2 kan panas, muka princess dah mcm udang kena bakar...cian dia...next time kita g waktu mlm k...
2 je kisah kitaorg cuti kali ini...

princess with her motorbike... 

princess merempit naik basikal electric...


princess pun nak buat pis mcm papa...bila tgk blk mcm flying kiss je...


main bubble balloon plak...siap bawa dr umah lg...


anak jepun mana ni...huhuhu...

love, 
mummy princess...

Tuesday, February 17, 2015

ikut papa g genting

hi...
ni nak citer pasal ikut papa g genting highland...papa nak antar cpu kat IAB...memula plan nak g umah org kahwin (fren papa) but memandangkan dah lambat so kitaorg terus g genting...sampai genting kita makan dulu kat heritage penang...sementara nak tunggu fren papa...bila papa call je masuk msg...stressnya aku...last2 papa buat keputusan nak masuk je kat IAB 2...finally kitaorg jumpa gak...reason fren papa bateri hp abis...hmmm terima jelah...pas turunkan all the cpu kitaorg terus blk...sebelum 2 kitaorg singgah beli chestnut & ambik gambar kat 1 tmpt 2...aku pun x tahu apa nama dia...papa said view dia blh nampak genting...so jomlah layan gambar kitaorg ya...jgn bosan tau...
  










love, 
mummy princess

Monday, February 16, 2015

Cameron Highland 2015

hi...
lamanya x update blog...kali ni aku nak citer pasal trip aku ke cameron highland 23-24/01/15...percutian 2D1N...sejak dr pregnant princess lg aku teringin sgt2 nak g cameron highland...akhirnya tercapai juga impian aku...percutian yg ditemani princess...plan nak gerak awal pg but jd...kul 3am princess dah bgn...puja excited nak g bercuti (sebijik mcm aku, huhuhuhu)...it not a first time first g jln2...masa dlm pantang princess dah start g jln2...princess g kuantan, kl & jb...alhamdulillah semuanya selamat...berbalik pd citer trip kitaorg...dahlah mlm 2 aku & papa tido lambat...so aku temanlah anak dara kesayangan aku princess...sambil2 tu aku kemas brg sikit2...akhirnya kitaorg bertolak dr umah kul 9am, lewat 1 jam dr plan kitaorg...g minum dulu baru gerak g cameron highland...dlm kul 10.00am kitaorg gerak...so sepanjang perjalanan princess tido ternasuklah aku, ngantuk tau...kul 1.30ptg kita org sampai...kitaorg stay kat hotel copthorne...bilik dia besar plus aku request katil king...aku amat berpuas hati dgn bilik kitaorg...view pun menarik...amat berbaloi dgn harga yg kitaorg bayar...sorrylah aku x ambik plak gambar bilik yg kitaorg ddk...kat cameron highland princess start berjln lebih dr selalu...maybe sebab ruang yg besar buat princess yakin utk berjln...betapa gembiranya kami...
ok sampai je hotel bilik kitaorg x siap lg...so kitaorg decide nak g lunch dulu...lebih kurang 15minit lepas kitaorg tinggalkan hotel, the receptionist call bgtahu bilik dah siap...kitaorg teruskan perjlnan g mkn...pas mkn baru kitaorg check in...sampai bilik kitaorg lepak dulu...ptg baru kitaorg kuar...x byk tempat pun yg kitaorg g...princess plak bila nampak tempat sejuk tido je...frust tau...ptg kitaorg jln2 kat pasar malam but x lama coz princess ngantuk...kitorg sempat beli strawberry, jambu, jagung, glove & snow cap utk princess...pas2 kitaorg blk...sampai bilik ingatkan princess nak tido rupanya tidak...sejak dah dpt kaki ni asyik berjln je...mlm kitaorg keluar lg...g tmpt yg sama...kali ni kitaorg beli glove for me, papa & snow cap for papa...ingat nak lepak kat Starbucks but princess ngantuk lg...so kitaorg blk bilik & princess mcm biasa x nak tido...so mlm 2 sejuk giler...aku tido siap pakai glove, stokin lg & berselimut...princess plak glove, stokin, sweater & xnak pakai selimut...apa da...
the next day pas breakfast blh plak terjumpa ex-ofismate kat sana...so borak kejap...pas2 kitaorg jln2 di sekeliling hotel & terus ke tempat yg org selalu beli brg...aku lupa apa nama tempat 2...dr hotel yg kitaorg ddk boleh jln kaki je...kitaorg just beli sayur2 & baju tido utk princess...pas2 kitaorg balik hotel & terus pack brg nak blk kl...sebelum balik kitaorg singgah kejap kat pasar pg utk beli buah & jeruk strawberry utk ofismate...pas2 kita singgah ladang cameron tea utk minum & cari ole2 utk my dad & my mum...pas2 kitaorg teruskan perjlnan utk blk kl sebelum 2 kitaorg singgah kelly castle...menarik jugak tempat 2 cuma aku takut sikit coz tempat 2 dah lama tinggal & takut ada benda ikut princess...alhamdulillah semua org...kebetulan kat situ ada tmpt utk lukis gambar & kitaorg ambik keputusan utk minta org 2 lukiskan gambar princess...cantik sgt 2 & kitaorg plan nak frame kan gambar 2...alhmdulillah kul 8 kitaorg dah sampai umah...apa pun aku happy sgt...percutian bersama family....so jom layan gambar2 kami...      











princess baru bangun tido...






us at kelly castle...










love, 
mummy princess